winnaar Reynaers Projectprijs 2018

TM2 Architecten heeft met het ontwerp van de Fortwachterswoning de 21e Reynaers Projectprijs gewonnen.

 

Op de plek van een voormalige fortwachterswoning aan de Maas bij Poederoijen heeft TM2 architecten een nieuw restaurant met bovenwoning gerealiseerd. De nieuwbouw staat op exact dezelfde locatie en heeft vergelijkbare contouren. De gevels zijn met hout bekleed en grote vensters bieden volop uitzicht over het fort, de Maas, de dijk en de uiterwaarden.

 De batterij onder Poederoijen is een klein fort met een bomvrij kazernegebouw en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd voor de fortwachter, die was belast met de bewaking en het onderhoud van de batterij. De woning is in 1957 gesloopt.

De Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard heeft deze batterij geadopteerd, met als doel revitalisatie van het gebied. Al 15 jaar is architect Mick Martens van TM2 architecten betrokken bij de herontwikkeling. Na de bestemmingsplanwijziging en restauratie van de bomvrije kazerne, kon in 2016 de bouw starten van de nieuwe fortwachterswoning. Op exact dezelfde locatie als de voorganger is de nieuwe woning gebouwd. “De footprint en het silhouet van het nieuwe gebouw zijn vergelijkbaar met het oorspronkelijke ontwerp. De fortwachterswoning had een rechthoekige plattegrond bestond uit een kleine kelder onder het huis, een bouwlaag met zadeldak. De gevel was voorzien van houten rabatdelen”, vertelt Martens.

 

 

Ook de nieuwe fortwachterswoning is voorzien van een houten gevelbekleding. “Door dit materiaal door te zetten op het dak en de hemelwaterafvoeren, dakgoten en dakdoorvoeren aan het zicht te onttrekken, ontstaat er een zuivere hoofdvorm.”

De gevelopeningen brengen dynamiek in dit strakke ontwerp.  “Ik maak gebruik van een aaneenschakeling van verschillende kozijntypen zoals de vaste delen met draaiende delen en de schuiframen. Ook heb ik shadowboxen met geëmailleerd glas toegepast.”

Het nieuwe gebouw bestaat uit een brasserie op de begane grond en in het souterrain, en op de verdieping bevindt zich een woning. Vanuit de brasserie en de woning bieden de grote vensters een panoramisch uitzicht op de omgeving.